Една често срещана задача при ВиК проектите е да извадим количества от един чертеж. Независимо дали е наш проект или анализираме чужди данни за търг например, това е ежедневна задача.

Има различни начини с вградените инструменти в Аутокад, но ние създадохме малка програмка за AutoCAD, която много бързо и лесно дава справка.

Групирането на количества става по слоеве. Тоест, създавате слой за всяка група от обекти, за което искате да извадите количество.

Например ако искаме да извадим дължини на един обект по диаметри за един водопровод. Просто ще направим слоеве „Водопровод ф90“, „Водопровод ф110“ и ще сложим участъците с тези диаметри в съответния слой.

Ако искаме да извадим дължини по главни и второстепенни клонове – ще направим слоеве „Главни клонове“, „второстепенни клонове“

Ако чертежът не е подреден по такъв начин, направете го сега, което по принцип си е добра идея, дори да не използвате тази програма

Ето как да стартиране програмата:

1. Сваляте програмата от тук

2. Разархивирате сваления файл.

3. Пишете командата appload и указвате пътя към програмата

4. Стартирате командата с командата tsukev-kol

5. Избирате по един обект от слой, за който искате да се включи в справката и натискате ENTER

Може да изберете само един слой, може да изберете по една тръба от различните слоеве.

6. Посочвате място на чертежа, където да се покаже справката

Това е резултатът. Програмата използва текущия стил на таблица и ако получите различна визия може да коригирате стила за таблицата чрез командата tablestyle.

Надявам се тези инструменти да са ви полезни.